Hoe deel ik mijn badkamer handig in?

Een ideale badkamer ziet er voor iedereen weer anders uit. Het is een ruimte die dagelijks meerdere keren wordt gebruikt, soms door meerdere gezinsleden tegelijk. Daarbij is het vaak een van de kleinere ruimtes in huis. Dit vraagt om een praktische indeling, maar waar moet je nou rekening mee houden met de indeling van je badkamer?

Stel prioriteiten

Wat heb ik echt nodig in de badkamer, wat mis ik in de huidige badkamer? Soms zul je prioriteiten moeten stellen. Hou je van een opgeruimde badkamer? Kies dan voor een wastafel met veel opbergruimte en combineer dit met een spiegelkast. Een extra toilet op de badkamer is vaak gewenst, maar is het niet beter als deze elders wordt gesitueerd op de verdieping? Een ligbad is ideaal wanneer deze los van de douche geplaatst kan worden, maar kost ook veel ruimte. Een bad kun je wel makkelijk onder een schuin dak plaatsen. Wil je graag twee wasbakken maar wordt dit erg krap? Kies dan voor 1 wasbak met 2 kranen, zo bespaar je een hoop ruimte.

Wel of geen inloopdouche

Het voordeel van een inloopdouche is dat dit vooral ook erg ruimtelijk aanvoelt. De glazenwand neemt natuurlijk weinig ruimte in beslag. Een douchebak is niet altijd nodig, daardoor kan de vloer doorlopen en dat versterkt het ruimtelijk effect van de inloopdouche. Is de ruimte groot genoeg en wil je toch graag wat meer privacy creëren in de doucheruimte? Kies dan voor een muurtje als afscherming.

Nadeel van een inloopdouche is wel dat de doucheruimte zelf wat meer ruimte in beslag neemt. De minimale maat die je nodig hebt is circa 90×120 cm, daarbij heb je nog de ruimte nodig om de douche in te lopen. Een gesloten doucheruimte kun je compacter maken, namelijk circa 90×90 cm. Daarbij dien je vaak nog wel rekening te houden met een eventuele draaideur(tjes.)

Materiaalgebruik

Niet alleen een praktische indeling zorgt voor een ideale badkamer, ook de toepassing van materialen is van belang. De toepassing van een lichte tegel zorgt ervoor dat de badkamer optisch ruimer lijkt. Ook de vorm van de tegel heeft effect, zo lijkt een badkamer met een langwerpige tegel ook groter. Ben ook niet bang om in een kleine badkamer een grote spiegel op te hangen. Ook deze zal ervoor zorgen dat de badkamer een stuk groter lijkt.

Standaard afmetingen

Tenslotte nog een aantal standaardafmetingen op een rijtje mocht je zelf aan de slag willen gaan met je badkamer:

Douche: 90×90 cm

Inloopdouche: 120×90 cm

Ligbad: 180×80 cm

Wastafel 1 persoons: 80×50 cm

Wastafel 2 persoons: 130×50 cm

Toilet: 90×130 cm

Kolomkast: 50-40×35 cm


Blijft het toch lastig om je badkamer in te delen? Wij bij PINTA helpen je graag met het maken van de juiste keuzes. Neem gerust contact op zodat wij jou kunnen helpen met het maken van je ideale badkamer!

Deel dit bericht op social media

DIRECT INTERIEURADVIES AANVRAGEN

Vind je het lastig om je kamer goed in te delen? Of wil je een huis inrichten en weet je niet hoe je dat moet aanpakken? Voor elke woonwens hebben wij een passend advies.

ONZE PARTNERS